site İçi Arama ( This webpage in search)
Özel Arama

ECBanner

Küreselleşmenin İkinci Evresi… Peki Türkiye Nerede?

İlk kez BRIC sözcüğüyle karşılaştığımızda sanıyorum 7-8 yıl önceydi. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşan BRIC ülkelerinin nasıl hızla ve stratejik bir şekilde büyüdüklerine dikkat çekiliyordu. Hatta o dönemde bizim ülkemizden birçok uzman Türkiye’nin de adının kısa süre içinde BRIC ülkelerinin yanında arzı endam edeceğinden dem vuruyordu. Olmadı… BRIC’ler beklendiği gibi hızla yükseldiler. Türkiye ise yüksek cari açık, kronik işsizlik, IMF’ye bağlı sürdürülen bir ekonomi politikası ve devasa boyutlara gelen borç yükü nedeniyle hâlâ olduğu yerde sayıyor… Üstelik o dönemlerde Brezilya ve Rusya’nın mali tablosu Türkiye’den çok daha kötü iken…
Fransız Le Monde gazetesi 20 Mayıs tarihinde “Kapitalizmin Yeni Şampiyonları Güneyden” başlığıyla attığı manşette uluslar arası danışmanlık şirketi Ernst & Young’ın 2008 raporunda son 7 yıl içinde dünya borsalarında ilk 1000’e giren şirketler arasında gelişmekte olan ülkelerin yüzde 5 olan oranının yüzde 19’a çıktığını yazdı.
Brezilya’nın çelik devi Gerdau, Hindistan’ın petro-kimya şirketi Reliance Industries, Çin’in bilişim şirketi Lenova ve Rusay’nın enerji devi Rosneft başta olmak üzere yoksul Güney’in şirketleri bugün zengin Kuzey ile amansız bir rekabet içindeler…
İşin ilginci, Ernst & Young yetkililerinin “Artık küreselleşmenin ikinci evresi içindeyiz. Gelişmekte olan ülkeler, artık ne yazık ki Avrupalı, ABD’li ve Japon şirketler için yalnızca bir yatırım alanı değil, aynı zamanda küresel birer rakipler” tanımlamasını yapmaları.
2000 yılında gelişmekte olan ülkelerin dünya borsalarında faaliyet gösteren şirketlerinin sayısı 100 kadar idi, bugün bu sayı 221. Bunların da önemli bir kısmı BRIC ülkelerinden. Kapitalist dünyanın ilk 20 şirketi arasında 8’i, gelişmekte olan ülkelerden… Araştırmanın bir diğer boyutu da bu şirketlerin Batılı ya da Japon rakiplerine kıyasla çok daha hızlı büyüdükleri ve çok daha verimli oldukları yönünde.
ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs’ın bir araştırmasına göre, küreselleşmenin bu yeni aktörlerinin en fazla ilgisini çeken sektör, enerji. Bu da son derece anlaşılabilir, zira hızlı büyüme enerjiye talebi arttırırken kaynakların da çeşitlenmesini gündeme getiriyor…
Sonuçta küreselleşmenin bu ikinci evresinde Brezilya, Çin, Hindistan ve Rusya gelişmekte olan ülkeler arasında başı çekkiyor. Onları bu noktaya getiren ortak nokta ise doğru stratejiler saptayıp belli politikalarla adım adım hedefe doğru yol almaları. Bizim devlet büyüklerimizin avurtlarını ! şişire şişire söyledikleri “2010 yılında Türkiye Avrupa’nın en büyük ekonomisi olacak” şeklindeki “içi boş büyük hayal” değil onlarınki…
Nereye odaklanacağını bilmek, kaynaklarını doğru kullanmak ve en önemlisi, sistemi doğru kurmak…
Küreselleşmenin ikinci evresi ise gerçekten önemli. Bilinen ezberlerin dışında bir boyut ve açılım sunuyor; kaynaklarını doğru ve akılcı kullananın kazanabildiği bir sistem bu.
Kaynaklar ise yalnız para ile sınırlı değil tabii ki. Önemli olan, insan gücü başta olamak üzere, disiplinlerarası ağ mekanizmalarını doğru koymak ve aralarında sinerji yaratmak… Kısaccası ulusal bir strateji belirleyebilmek.
Bunu başarabilen kazanıyor, başaramayan ise küresel rüzgarlarda savrulup duruyor… Her şeyi satılığa çıkarıyor, madenlerini, arazilerini, limanlarını, koylarını, devlet kurumlarını… Değerleri paraya çevirip duruyor. Eline geçen parayı ise borç faizi ödemelerinde kullanıyor… Hem de “Yabancı sermayeyi ne güzel çekiyoruz,” diye övünerek.
Son bir söz daha… Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde düzenlenen Irak Fuarı’na çok sayıda Çinli firmanın katılmasına da çok şaşırmış Devlet Bakanımız…
Sahi, küreselleşmenin ikinci evresinde Türkiye ne yapıyor? Bir övünüp bir şaşırıyor. Daha ne yapsın!
ÖZLEM YÜZAK / BİLGİ TOPLUMUNA DOĞRU




Oğuz Kağan'ın Türklük Duası



Oğuz Kağan'ın Türklük Duası



Oğuz Kağan'ın Türklük Duası

ULU TANRI !.
GÜZEL TANRI !.
GÖK TANRI !.
Sen Türk'ü Türk yurtlarını koru !..

Düşman şerrinden sakla ! TÜRK'ü yiğitlikte daim et ! TÜRK'ü erlik davasıyla yaşat ! TÜRK'ü gerçekçi yap ! TÜRK'ün gönlüne herşeyden önce, hatta kursağına ekmek koymadan evvel TÜRK'lük sevgisini koy ! TÜRK'ü ideal ile yaşat ve ideali hakikat yapmaya çalışsınlar ! Törelerini canları gibi saklat ! TÜRK'e zevk ve rahat verme ! Bilakis zahmete alıştır ! Zahmetle yürekleri, bedenleri demir olsun ! Bu sayede onlara yüksek çalışma kudreti verirsin ! TÜRK'ü faal, cevval edersin. TÜRK'e değişmez bir seciye ver ! Zamanla seciyesi değişmesin, sade tekemmülle tadilat görsün !
ULU TANRI !.


Milli kuvvet, namus, ahlak, azim , sebat, ideal, TÜRKÇÜLÜK ruhu, yurtseverlik, ilim, sanat teşkilatı, intizam, beden kuvveti ve zenginlik ile hasıl olduğundan; TÜRK'e bunları ver ! TÜRK'ten hırsız, namuzsuz türerse hemen kahret ! TÜRK'e benlik, hem de yüksek bir benlik ver ! TÜRK nefsine itimat sahibi olsun ! TÜRK'ü muhakemeli, ciddi adam olarak yarat ! Hissiyatına kapılıp, öfke ile ayaklanmasın ! Birden barut gibi parlamasın ! Daima soğuk kanlı olsun ! TÜRK'ü her milletten cesur yarat ! Öç almayı TÜRK asla unutmasın !

ULU TANRI !.

Namuzsuz bir tek TÜRK yaratacağına, dünyayı yık daha iyi ! Ne kadar korkak TÜRK varsa hepsini helak et ! TÜRK herşeyi mukayese etsin ! Yalnız akıl ve mantık denen şeylere bırakma onu ! Sabırlı, derde dayanıklı olsun ! İradesi çelik gibi olsun ! Dönek TÜRK yaratma ! TÜRK'leri maymun iştahlı yapma ! TÜRK daima ihtiyatla adım atsın ! Kimsenin tatlı diline inanmasın ! Kimseye emniyet olmasın ! Çalışma zekâdan üstün bir kıymet olduğundan, TANRI, sen TÜRK'ü çalışkan et ! TÜRK'ün ömrü çalışma ile geçsin ! Ona daima çalışma aşkı ver ! Hele elbirliği ile çalışmayı alet etsin ! Tembel TÜRK'ü hemen öldür !

TÜRK'e her milletinkinden üstün zeka ver! Zeka ve çalışma; ikisi bir arada olunca TÜRK'ün önünde durulmaz! Milli büyüklüğün tek şartı yüksek ideal, buna alışmak için de yüksek ahlak, fedakarlık ve sebat lazım olduğundan TÜRK'leri ahlaklı, sebatlı ve fedai kıl! TANRI, TÜRK'leri sen kendi elinle birleştir ve herşeyden evvel ruhları birleşsin! Onları tek bir kafa gibi birleştirici kültür sahibi et! TÜRK'ü töresine sadık kıl, Tanrı! TÜRK budunu: Biliniz ki atalar töresi asırların tecrübesi ile husule gelmiş büyük bir hikmettir. Tanrı beni töreye dokunmaktan ve dokundurmaktan sakladı ve saklasın!

ULU TANRI !.

Türk milletini lafçı değil, elinden iş gelir insanlar et ! Bir şey söylemek vazife yapmak değildir. Onu fiilen yapmak ve yaptırmanın vazife olduğunu beyinlere sok !

GÜZEL TANRI !.

Sana hepsinden çok yalvardığım şudur : TÜRK'ü dalkavukluktan kurtar ! Dalkavukluk ve emsali vasıtalara zengin olmaktan koru ! TÜRK'e kötü para hırsı verme ! Dalkavukları yok et !
AMAN TANRI !.

TÜRK aile, töre ve disiplinini her şeyden evvel koru! TÜRK toprağında hürler yaşasın. Adaletten başka bir şey hüküm sürmesin! Sen TÜRK'e tabii şeylere tabiata karşı sevgi ver! TÜRK yurdunda yoksulluk o kadar azalsın ki fakirlik suç sayılsın!
Acunu ( Dünyayı ) Yaratan Yüce Tanrı !.

TÜRK'e insaniyetten evvel TÜRK milletini düşündür. İnsanların insaniyet dedikleri şey, göz boyamak için icat edilmiş bir boyadır. İnsaniyet maskesi taşıyan öyle milletler vardır ki maskelerinin altında canavarlar yaşar. İnsaniyeti gören olmadı. TANRI, TÜRK'e sağlam, sürekli irade ver! Güçlüklerde, sabrını, tahammülünü aynı zamanda gayretini arttır! Ona esas seciye olarak vazife muhabbeti ve mesuliyet duygusu ver! Mesuliyeti TÜRK yurdundan eksik etme! En büyük kuvvetinTÜRKLÜK aşı olduğunu TÜRK'e öğret!

TANRI !.

TÜRKÇE konuşulan, TÜRK'e yurtluk etmiş olan yerleri kıyamete kadar TÜRK'ün hükmü altında bırak !

YÜCE ALLAH TÜRK'Ü KORUSUN !..

alıntı:downtr.net



0 yorum:

HAK SAHİPLERİNE ve YASAL MAKAMLARA Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan “yer sağlayıcı” olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz “uyar ve kaldır” prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, hukukiletisim@gmail.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Buraya ulaşan talep ve şikayetler Hukuk Müşavirimiz tarafından incelenecek, şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Ayrıca, mahkemelerden talep gelmesi halinde hukuka aykırı içerik üreten ve hukuka aykırı paylaşımda bulunan üyelerin tespiti için gerekli teknik veriler sağlanacaktır. Toplist Ekle * Blog * Full Download * Yemek Tarifi * Add Url * Cep Telefonları * Ödevler * Komedi * Gelişim * Türkiye * Osmanlı * Tvİzle * AOF * Gazete OKU * Videoİzle * Online Dergiler* Kpss Blog

Template by:
Free Blog Templates

 
Blog * Download * Yemek Tarifi * Add Url * Ödevler * Komedi * Gelişim * Türkiye * Osmanlı * Tvİzle * AOF * Gazeteler * Videoİzle