site İçi Arama ( This webpage in search)
Özel Arama

ECBanner

Prof. Dr. Fuat Sezgin'e Göre, Amerika'yı, Colomb'tan Önce Müslümanlar Keşfetti



Frankfurt Üniversitesi Arap-İslam Bilimler Tarihi Enstitüsü Direktörü ve TÜBA Şeref Üyesi Prof. Dr. Fuat Sezgin, 14 Nisan 2006'da, İTÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi Konferans salonunda "Amerika'nın Müslümanlar Tarafından Colomb Öncesi Keşfi" konulu bir konferans verdi.

Konferansta Amerika'nın doğu yarım kürede yaşayanlar tarafından ilk kez bulunmasının Christophe Colomb tarafından değil, müslüman denizciler tarafından gerçekleştirildiğini ileri süren Prof. Dr. Fuat Sezgin, bu tezini Müslümanların 11. yüzyıldan itibaren yaptıkları haritalara dayandırdı ve şöyle devam etti:

"Müslümanların diğer bilim dallarında çağdaşlarından çok ileri oldukları halde matematik coğrafya-kartografya üzerine yaptıkları katkılara orientalistler tarafından değinilmemesi dikkatimi çekmişti. Son 20 yıldır bu konuda çalışmalarımı sürdürüyorum. Yunan, Hint, Babil ve İranlılar'dan öğrendikleri coğrafya bilgisini geliştiren Müslüman bilim insanları özellikle 11. yüzyıldan sonra orijinal birçok harita yapmıştır. O dönemde Müslümanlar eylem-boylam bilgilerini kullanarak binlerce kilometrelik mesafeleri hesaplamayı çok iyi biliyorlardı."

Bu arada bilim tarihinin büyük efsanelerinden biri olan, (Gavin Menzies tarafından ortaya atılan) büyük bir Çin filosunun 1406 yılında Çin'den ayrılıp dünyayı keşfe çıktığı, bu filonun 1421 yılında Amerika'yı keşfettikleri ve Missisipi ırmağı boyunca ilerledikleri söylencesinin doğru olamayacağını savunan Prof. Sezgin, "su seferde olsa olsa sadece Hint Okyanusu'nun sahillerine ulaşılmıştır" dedi.

O döneme ait Çin haritalarında Madagaskar adasının olmadığını vurgulayan Prof. Sezgin şöyle konuştu:

"Müslümanlar Cava adasında yaşadılar ve Cava ile Afrika arasının haritalarını titizlikle yaptılar. Avrupalılar, 18. yüzyıla dek sadece Müslümanların haritalarını kopyaladılar. Vasco de Gama, Macellan ve Christophe Colomb'un ellerinde Müslümanlardan aldıkları haritalar bulunuyordu. Christophe Colomb, kaptanlarına bu haritada gösterilen adaları bulmasını söyledi ve ancak ondan sonra gideceği yönü bulabildi. Batılı kaşifler Ümit ve Magellan boğazlarından geçerken bu haritaları kullandılar. 11. yüzyıldan itibaren Müslümanların yaptığı haritaların en eskileri bile dünyanın sınırlarını Batlamyus haritalarındaki gibi kara ile değil, denizle çerçeveliyor. Biruni'nin haritası buna bir örnektir. 12. yüzyılda yapılmış İdrisi haritası bir diğer kanıttır. Yapılan haritalar kaybolmuşlardır ve Batılılar tarafından bulunmuşlardır. Bir batılı prens, 1428 yılında, Ümit burnu ve Macellan boğazını gösteren bir haritayı Küdüs'te ele geçirmiştir."

Prof. Dr. Fuat Sezgin'e göre; Müslüman bir ülke olan Mali'den, 1312'de bir filo batıyı keşfetmek için yola çıkmış, ama geri dönmemiştir. Ancak daha sonraları, o günlerde Müslümanların egemenliğinde olan Portekiz'den, Batı'daki karaya doğru Müslüman denizciler bir çok defa yola çıkmışlardır. Prof. Sezgin, bunların bir kısmının geri döndüğünü, dolayısıyla Batı kıyılarına ulaştıklarının gösterildiğini söyledi.

Özetle Prof. Sezgin, 7.-15. yüzyıl arasında 800 yıl boyunca Müslümanların Batı Atlantik haritalarını yaptıklarını, bunların son derece ayrıntılı olduğunu, bu konudaki önderliklerini 16. yüzyılda kaybettiklerini, Amerika kıyılarına Batılılardan çok önce gittiklerini, ancak buranın yeni bir kıta olduğunu farkedemediklerini, Amerika'nın yeni bir kıta olduğunu bulmanın ise Batılıların keşfi olduğunu belirtti. Prof. Sezgin sözlerini, bizlerin de bu konulara, kendi uygarlığımıza sahip çıkmamız gerektiğini söyleyerek bitirdi.

Tuba.gov.tr




İşte Dünyanın Yeni Yedi Harikası

Dünyanın yeni 7 harikası belli oldu. 21 adayın yarıştığı ve 100 milyona yakın kişinin oyladığı yarışma sonrasında kazananlar belirlendi.

İşte dünyanın yeni 7 harikası;


Çin Seddi: Yapımına 2 bin 227 yıl önce başlanan ve günümüzde UNESCO tarafından koruma altına alınan dünyanın en uzun abidesi, Pasifik Okyanusu'ndan Orta Asya'ya kadar uzanıyor. Büyük Çin Seddi, mevcut surları birleştirilmiş bir savunma sistemi şeklinde birbirine bağlamak ve Çin'i Moğol saldırılarından korumaya için inşaa edilmişti. İnsan eliyle bugüne dek yapılmış en büyük ve uzaydan görülebilen tek abide olan anıtın yapımında binlerce kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.


Petra: Arab Çölü'nün bir ucunda bulunan Petra, Kral IV. Aretas'ın (M.Ö. 9 M.S. 40) imparatorluğu döneminde Nabataean'ın muhteşem başkenti idi. Su teknolojisi konusunda uzman olan Nabateanslılar, şehirlerini büyük su kanalları ve su hazneleriyle donatmışlardır. Greko-Roman örneklerine uygun olarak tasarlanmış bir amfiteatr 4 bin kişiyi ağırlayacak kapasitededir. Bugün Petra'nın Mezar Sarayı, 42 metrelik Helen sitili El-Deir Manastırı'nın tapınak duvarıyla Orta Doğu kültürünün göz kamaştıran bir örneğini oluşturmaktadır.


Kurtarıcı İsa Heykeli: Heykel 38 metre yüksekliğinde ve Rio de Janeiro şehrine tepeden bakan Corcovado Tepesi'nin üzerine yerleştirilmiştir. Brezilyalı Heito da Silva Costa tarafından tasarlanan ve Fransız heykeltıraş Paul Landowski tarafından gerçekleştirilen bu anıt, dünyanın en çok tanınan anıtlarından biridir. Yapımı 5 yıl süren heykel Ekim 1931'de açılmıştır. Yılda 1.8 milyon turisti kollarını açarak karşılayan heykel, şehrin ve Brezilya halkının sıcaklığının sembolü haline gelmiştir.


Chichen Itza Piramidi: Chichen Itza Piramidi (M.Ö. 800 öncesi) Yucatan Yarımadası, Meksika Chichen Itza, Maya medeniyetinin ekonomik ve politik merkezi olarak hizmet vermiş en meşhur Maya tapınak sitesidir. Değişik yapıları Kukulkan piramidi, Chac Mol Tapınağı, Bin Kolonlar Geçidi, Tutukluların Oyun Sahası bugün dahi harikulade bir mimari alan ve mekân düzenleme göstergesi olarak kendini göstermektedir. Piramidin kendisi Maya tapınaklarının en sonuncusu hiç şüphesiz en büyüğüdür.


Machu Picchu: Inka İmparatoru Pachacutec 15. yüzyılda Manchu Picchu ("Eski Dağ") olarak bilinen dağda bulutlar içinde bir şehir inşa ettirmiştir. Bu muhteşem yerleşim merkezi And platosundan başlayarak balta girmemiş Amazon ormanlarının Urubamba Nehrine kadar uzanmaktadır. İnkalar tarafından çiçek hastalığı salgınından dolayı terkedilmiştir. İspanyolların İnka İmparatorluğunu ele geçirmelerinden sonra şehir üç yüz yıl boyunca "kayıp" olarak kalmış ve 1911 yılında Hiram Bingham tarafından tekrar bulunmuştur.


Roma Coliseum'u: Roma şehrinin merkezinde bulunan bu muhteşem amfi tiyatro başarılı lejyonerlerin ve Roma İmparatorluğu'nun onuruna inşa edilmiştir. Dizayn tasarımı bugün dahi geçerli olan bir anıttır ve yapılışından 2 bin yıl sonra modern stadyumlar Coliseum'un orijinal tasarımından etkilenmektedir. Bugün, filmler ve tarih kitaplar vasıtasıyla bu arenada seyircilerin beğenisine sunulan acımasız dövüşler ve oyunlar hakkında daha fazla bilgi sahibiyiz.


Tac Mahal: Bu çok büyük anıt cami beşinci Müslüman Moğol İmparatoru, Jahan Şahın emir üzerine, vefat eden çok sevdiği karısının hatırasına ve onuruna inşa edilmiştir. Her yıl yaklaşık 3 milyon ziyaretçinin gezdiği beyaz mermerden yapılan saray, duvarlarla çevrili bahçelerin içinde yer almaktadır. Tac Mahal Hindistan'da Müslüman sanatının en mükemmel bir mücevheri olarak kabul edilmektedir. Daha sonra İmparatorun burada hapsedildiği ve Tac Mahal'i koğuşunun sadece küçük bir penceresinden gördüğü söylenmektedir.

TÜRKİYE DERECEYE GİREMEDİ

Katılımcıların internet ve telefonla verdiği oylar neticesinde belirlenen dünyanın yeni 7 harikası bu şekilde sıralanırken, yarışmaya Ayasofya Müzesi ile katılan Türkiye, dereceye giremedi.

Ayasofya Müzesi, mimarisi, ihtişamı, büyüklüğü ve işlevselliği yönünden ilk ve son ünik uygulama olarak görülüyor. Osmanlı camilerine fikir bazında da olsa esin kaynağı olmuş, doğu-batı sentezinin bir ürünü olan Ayasofya, dünya mimarlık tarihinin günümüze kadar ayakta kalmış en önemli anıtları arasında yer almaktadır.

Bu nedenle, Ayasofya, tarihi geçmişinin yanı sıra, mimarisi, mozaikleri ve Türk çağı yapıları ile yüzyıllar boyunca tüm insanlığın ilgisini çekmiştir. Ayasofya 916 yıl kilise, 481 yıl cami olmuş, 1935'ten bu yana müze olarak tarihi işlevini sürdürmektedir.

İHA



SDClock 1.4.2.1

alt SDClock will power down Windows at the specified time. The program can set power-down method to logoff, reboot, standby(sleep), hibernation and shutdown.You can also use it as a digital clock with fancy movable skins.
In addition, SDClock Service can carry out the power-down even if nobody logs on a local computer. Additional skins can be downloaded from the Theme Gallery at the developer´s website.

SDClock farklı temaları bulunan windows saat programıdır.Yazılımla bilgisayarınızın kapanış saatini otomatiğe ayarlayabilir zamanlayabilirsiniz.

http://www.mars.dti.ne.jp/bluecosmos/download/SDClock1.4.2.1_en_setup.exe



anyTV 2.15

anyTV

anyTV
2.15
Ucuzlayan fiyatları ve yükselen hızları sayesinde hızla her eve giren ADSL artık birçok eski alışkanlığımızı değiştirmeye başladı. TV kanallarını internetten takip etmek artık çok kolay. Sizde favori yayınlarınızı internet üzerinden takip ediyorsanız anyTV adlı yazılım tam size göre.Yüzlerce ülkeden binlerce TV ve radyo kanalının ön tanımlı olarak ayarlandığı yazılıma kendi favori kanallarınızı da ekleyebiliyorsunuz. Tamamen ücretsiz olarak dağıtılan anyTV, kolay kullanımı ve kullanıcı dostu arayüzüyle öne çıkıyor.

Fakat uyarı yapmadan geçmemek istediğimiz nokta kotalı ADSL kullanıcıları filmlere ve maçlara fazla dalarsa kotalarını kolaylıkla doldurabilirler. Bu noktada yazılımı bir limitleme yazılımıyla birlikte kullanmaları çok faydalı olabilir.Evinizde, ofisinizde veya yolda bile internet bağlatısıyla birlikte 2630 online TV kanalını, 7000`in üstünde video klibi izleyebilir, 4750 online radyo`yu dinleyebilirsiniz.

Watch local TV, world Tv, Live TV, satellite TV from countries of all world in different languages on your PC with anyTV not just at home, but at the OFFICE , work or wireless. Watch 2630 Online TV channels, 6910 Video clips. Listen to 4750 Online Radio stations. Using anyTV means you can watch numerous of international TVs without a television, TV Tuner Card or a satellite receiver. Watch anywhere you have your internet Online. No additional equipments required.

Watch news, entertainment, documentaries, music, sports, shopping, languages, cartoons, learning, culture, religious channels, live cameras etc .. from all over the world. Get immediate access to thousands of free streaming Internet TV channels, Online Radios. The channels are constantly updated to bring you up-to-date channel list.

You can filter channels by genre, country, bitrate or content. Set up a favorites list for quick access to your favorite Radio/TV/Video channels online.

Watch in regular or full-screen mode. anyTV supports both Windows Media & RealVideo. Channels from more than 100 countries
DOWNLOAD



0 yorum:

HAK SAHİPLERİNE ve YASAL MAKAMLARA Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan “yer sağlayıcı” olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz “uyar ve kaldır” prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, hukukiletisim@gmail.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Buraya ulaşan talep ve şikayetler Hukuk Müşavirimiz tarafından incelenecek, şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Ayrıca, mahkemelerden talep gelmesi halinde hukuka aykırı içerik üreten ve hukuka aykırı paylaşımda bulunan üyelerin tespiti için gerekli teknik veriler sağlanacaktır. Toplist Ekle * Blog * Full Download * Yemek Tarifi * Add Url * Cep Telefonları * Ödevler * Komedi * Gelişim * Türkiye * Osmanlı * Tvİzle * AOF * Gazete OKU * Videoİzle * Online Dergiler* Kpss Blog

Template by:
Free Blog Templates

 
Blog * Download * Yemek Tarifi * Add Url * Ödevler * Komedi * Gelişim * Türkiye * Osmanlı * Tvİzle * AOF * Gazeteler * Videoİzle