site İçi Arama ( This webpage in search)
Özel Arama

ECBanner

AMD’yi konuşuyoruz: 45nm + DDR-3 + 8 Çekirdek + Soket AM3/G3

İşlemci dünyasının iki dev isminden biri olan AMD’nin özellikle gelecek yıla dönük planları hakkında bazı yeni detaylar da gün yüzüne çıkmaya başladı. AMD’nin 2008 planlarından önce Phenom işlemcileri hakkında elimize ulaşan yeni bir bilgiyi de sizler ile paylaşmakta fayda var. 10 Eylül itibariyle sunucu odaklı hazırlanan yeni jenerasyon Opteron (kod adı Barcelona) işlemcilerini pazara sunacak olan AMD, masaüstüne yönelik olarak hazırladığı Phenom işlemcilerini bilindiği gibi Kasım ayının sonu veya en geç Aralık ayının hemen başında piyasaya sürmeyi hedefliyordu. Fakat firmaya yakın kaynaklardan gelen yeni bilgilere göre AMD, Ekim ayının hemen başında az miktarda da olsa Phenom işlemcilerini pazara sürebilir. Anlaşılan AMD, ezeli rakibi Intel’in 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcilerin pazara sunmasına ramak kala bir miktar Phenom işlemcisini kullanıma sunarak nabız yoklayamayı planlıyor.

Phenom işlemcilerine yönelik olarak elimize ulaşan yeni bilgiyi sizlerle paylaştıktan sonra gelelim AMD’nin gelecek yıla dönük bazı yeni planlarına. Bilindiği gibi kod adı Bearlake olan 3 serisi yeni yonga seti ailesi ile DDR-3 bellek kullanımına başlayan Intel, yılın son çeyreği itibariyle de 45nm üretim teknolojisine sahip işlemcilerini pazara sunmaya başlayacak. Hem DDR-3 bellek desteği hemde 45nm üretim teknolojisi AMD içinde kaçınılmaz bir zorunluluk. Bu noktada AMD’nin hem DDR-3 bellek desteğine hemde 45nm üretim teknolojisine ne zaman ve nasıl geçeceği son derece önemli. DDR-2 bellek desteğine Intel’den çok daha sonra geçtiğimiz yıl Mayıs ayında soket AM2 platformu ile birlikte geçen AMD, DDR-3 bellek desteğine de gelecek yılın son çeyreğinde geçmeyi umuyor. Yeni nesil Phenom işlemcilerini soket AM2+ ve Phenom FX işlemcilerini de soket F formunda hazırlayan AMD, gelecek yıl devreye sokmayı amaçladığı soket AM3 platformu ile DDR-3 bellek desteğine geçecek gibi görünüyor.

AMD kod adı Montreal olan ve muhtemelen 45nm üretim teknolojisi ile üretilecek yeni çekirdeği ile soket AM3 formuna geçecek ve DDR-3 bellek kullanımına başlayacak. Üstelik firma AM3 formuna eş zamanlı olarak sunucu ve iş istasyonlarına yönelik olarak yine DDR-3 bellek desteği verecek G3 soketini de endüstri ile tanıştıracak. Tabi bahsi geçen tüm bu gelişmeler eğer herşey AMD’nin istediği gibi gider ve yol haritasında bir sorun yaşanmazsa gelecek yılın sonu veya en geç 2009 başında gerçekleşecek gibi görünüyor. Zira daha önce AMD’ye neden Intel’den sonra DDR-3 bellek desteğine geçeceksiniz sorusu karşısında firma yetkilileri “biz DDR-3 bellek kullanımına geçtiğimizde bellek fiyatları son derece uygun bir seviyeye gelmiş olacak ve paralelinde çok daha performanslı modüllerde kullanıma sunulmuş olacak” gibi cevaplar veriyorlardı. DDR-3 bellek desteğinin yanı sıra 45nm üretim teknolojisine geçişte de toz bulutu dağılmaya başladı.

65nm üretim teknolojisine rakibi Intel’den sonra geçen ama 90nm üretim teknolojisine sahip Athlon64 işlemcileri ile 65nm üretim tekolojisine sahip Pentium D işlemcilerinden çok daha peformanslı olan AMD, üretim teknolojisinin tek başına en önemli kriter olmadığını ortaya koymayı başarmıştı. 45nm üretim teknolojisine de rakibi Intel’den sonra geçecek olan AMD, yeni üretim teknolojileri konusunda çeşitli firmalar ile teknoloji transferine dönük işbirliği çalışmaları da sürüyor. Tabi bu noktada firmanın en önemli destekçisi IBM diyebiliriz. Elimize ulaşan bilgilere göre, AMD’nin 45nm üretim teknolojisine sahip olacak ilk işlemcisi kod adı Shangai olan model olacak. Firmanın Barcelona ile birlikte devreye sokacağı K10 mimarisinin 45nm üretim teknolojisine adapte edilmiş ve geliştirilmiş bir versiyonunu kullanacak olan Shangai işlemcisi 4 çekirdekli olacak ve her çekirdek için 512KB seviye 2 ön belleğe sahip olacak. L2 belleğin yanı sıra işlemci üzerinde çekirdekler arası ortak kullanımı açık olan 6MB’lık seviye 3 bellek te yer alacak.

AMD’nin 45nm üretim teknololojisine yönelik bir diğer önemli adımı ise Suzuka olacak. İsmini Japonya’nın Formula 1 pistinden aldığı söylenen Suzuka işlemcisi 45nm üretim teknolojisi ile üretilecek ve K11 mimarisini kullanacak. Suzuka işlemcisinin hem çift hemde dört çekirdekli modelleri olacak. Shangai işlemcisinin aksine her çekirdek için 1MB seviye 2 belleğe sahip olacak Suzuka işlemcisi üzerinde Shangai’da da olduğu gibi 6MB seviye 3 bellek te bulunacak. Soket AM3 formunda olacak işlemci DDR-3 bellek desteğine de sahip olacak. AMD’nin bir bombası da sunuculara yönelik olacak. Zira 45nm üretim teknolojisine geçiş ile birlikte firma kod adı Montreal olan 8 çekirdekli işlemciyi de en geç 2009 yılı başında kullanıma sunmayı hedefliyor. Soket G3 formunda olacak olan ve kayıtlı DDR-3 bellek desteği ile gelecek. “Octa Core / 8 çekirdekli” Montreal işlemcisi şu an Intel’in 4 çekirdekli işlemcilerinde kullandığı metoda benzer şekilde 4 çekirdekli iki işlemci zarının tek bir paket üzerinde biraraya getirilmesiyle oluşacak ve 12MB paylaşımlı seviye 3 belleğe sahip olacak.

Özellikle gelecek yıla dönük olarak sıkı bir hazırlık içerisinde olan AMD’nin neler yapabileceğini hep birlikte göreceğiz.

Kaynak: www.donanimhaber.com

0 yorum:

HAK SAHİPLERİNE ve YASAL MAKAMLARA Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan “yer sağlayıcı” olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz “uyar ve kaldır” prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, hukukiletisim@gmail.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Buraya ulaşan talep ve şikayetler Hukuk Müşavirimiz tarafından incelenecek, şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Ayrıca, mahkemelerden talep gelmesi halinde hukuka aykırı içerik üreten ve hukuka aykırı paylaşımda bulunan üyelerin tespiti için gerekli teknik veriler sağlanacaktır. Toplist Ekle * Blog * Full Download * Yemek Tarifi * Add Url * Cep Telefonları * Ödevler * Komedi * Gelişim * Türkiye * Osmanlı * Tvİzle * AOF * Gazete OKU * Videoİzle * Online Dergiler* Kpss Blog

Template by:
Free Blog Templates

 
Blog * Download * Yemek Tarifi * Add Url * Ödevler * Komedi * Gelişim * Türkiye * Osmanlı * Tvİzle * AOF * Gazeteler * Videoİzle