site İçi Arama ( This webpage in search)
Özel Arama

ECBanner
Türk’lerin şüphesiz ki Dünya tarihini etkileyen sayısız buluşları var. İşte bunlardan bazıları
Bitmeyen piknik tüpü
Topuğu basık ayakkabı
Köpüklü su musluğu ve şampuan konulan şofben
Elektrik sayacı durduracağı
Döner pişiren mikrodalga
Laf atan korna
Minibüs arkasından para uzatmak için şoförün yanına kadar uzanan demir
Çok amaçlı anne terliği
Kurban kesme makinesi
Basamakta durana çarpmayan otomatik kapı
Otobüste yan koltukta oturan kişinin gazetesini rahat bir şekilde okuma imkanı veren zoom’lu gözlük
Düğmesine basıldığında ‘dü-lüü’ sesi veren akbil taklidi
Ağza takılan ve dişlerle şişe kapağı açmayı kolaylaştıracak açacak
Polis kontrolünden 300 metre önce kendiliğinden takılan emniyet kemeri
Radarı 1 km geriden algılayabilen cep telefonu
Kapkaççılar için tasarlanmış elektirikli çanta



Türkiye'nin dört bir yanında yaşayan çeşitli meslek gruplarından mucitler, birbirinden ilginç buluşlara imza atıyorlar.

Vakumlu çay toplama makinesinden kullanım kolaylığı sağlayan kürdanlığa, kendinden macunlu diş fırçasından kelepçeli sünnet cihazına kadar pek çok buluş, Türk Patent Enstitüsü'nden (TPE) alınan tescil belgesiyle sahiplerine bir süre kullanım hakkı sağlıyor.

TPE'ye yapılan başvurulardan derlenen bilgilere göre, ilginç buluşlardan bazıları şöyle;

''Vakumlu çay toplama makinesi''

Rize'nin Güneysu İlçesi'nden Yaşar Usta tarafından icat edilen ''vakumlu çay toplama makinesi'', çay filizlerinin toplanmasında kullanılmak üzere yaratılan bir ürün olarak sunuluyor.

TPE'ye yaptığı başvuruda vakumlu çay toplama makinesi, çay filizlerinin toplanılmasında zamandan büyük tasarruf sağlayan, maksimum düzeyde verimli ve kaliteli ürün elde edilmesine yarayan, filizlerin küf ve ıslaklığını ortadan kaldıran, ayrıca sonraki sürgünde daha verimli bir sürgün oluşmasını sağlayan bir buluş olarak ifade ediliyor. Yaşar Usta'nın başvurusu, TPE tarafından faydalı model olarak tescillenmiş.

''Kullanım kolaylığı sağlayan kürdanlık''


Konya'dan Niyazi Bakırtaş tarafından 2002 yılında yapılan başvuru sonucunda faydalı model olarak tescillenen ''kullanım kolaylığı sağlayan kürdanlık'' da ilginç buluşlar arasında.

Söz konusu kürdanlık, içine kürdanların yerleştirildiği, yukarı ve aşağıya doğru hareket ettirilen hazne, bu haznenin hareketinin sağlanması için üstten baskı yapan bir kapak ve kürdanları alttan destekleyen ve dışarı çıkmasını sağlayan bir merkezleyici, hareketli haznenin normal konumunu alabilmesi için alt bölgesinde konumlandırılmış itici bir elemandan oluşuyor.

''Otomatik at eğitim sistemi''


Adana'nın Ceyhan İlçesi'nde yaşayan Mehmet Kurt tarafından icat edilen ''otomatik at eğitim sistemi'' de ilginç buluşlardan bir diğeri...

Sistem, eğitimi için ata koşulandırıldığı, ön tarafı bir kilit mekanizmasıyla kapalı ve arka ya da ön taraftan bir iticiyle hareket ettirilen, yan tarafından bulunan raylara ya da üst tarafa konumlandırılan bir hatla klavuzlanan ve atın üzerinde yer alan elektrot gibi veterinerlik araçlarıyla, kablo bağlantısıyla bilgisayar yardımıyla atın çalışma sırasındaki fizyolojik özelliklerinin ve değişimlerinin gözlenmesini sağlayan bir buluş.

Mehmet Kurt'un 2000 yılında tescillenmek üzere TPE'ye yaptığı patent başvurusu tescil bekliyor.

"Kendinden macunlu diş fırçası..."


TPE'nin ilginç buluşlar listesinde yer alan buluşlardan birisi de kendinden macunlu diş fırçası. 2001 yılında Konya'dan Mehmet Yumak tarafından icat edilen fırça, bir ana gövde, içine bir fırçayla bir diş macunu haznesinin birleştirildiği bir model.

Fırçada, macun çıkış deliği, macun haznesinden macun sağlamak üzere bahsedilen ana gövdede yer alan basınç pistonları, pistonlarla irtibatlı bir ana mil, bir tarafta macun basınç yayı ve diğer tarafta macun çıkışını engelleme yayı, ana mile irtibatlı bir basınç yayı kapağı ve macun haznesine macun doldurulmasına yarayan bir dolum kapağı bulunuyor.

Diğerleri

İlginç buluşlar arasında, tek kullanımlık anatomik uyumlu kelepçeli sünnet cihazı, biyoelektrik dengelemeyle hipertansiyon tedavi cihazı, av alarmlı tasma, tablet tahliye yeri kapalı ilaç kutusu, ranza olabilen kanepe, enine ve boyuna salınım yapabilen ana kucağı, pnomatik hasat makinesi, düşük yoğunlukta havalandırılmış sakız yapımı, akvaryumlu tuvalet rezervuarı, kulaklıklı ve hoparlörlü yastık gibi pek çok icat yer alıyor ve...
1. Bitmeyen piknik tüpü

2. Sigara cepli çorap

3. Topugu basik ayakkabi (bu var sanırım.. yapıldı yani :)

4. Köpüklü su muslugu + sampuan konulan sofben

5. Elektrik sayaci durduracagi, bujibasi törpüsü, malzemeden çalindigi halde yikilmayan bina

6. Döner pisiren mikrodalga

7. Laf atan korna

8. Elektrikli kulak karistirma makinasi

9. Minibüs arkasindan para uzatmak için söförün yanina kadar uzanan demir

11. Güdümlü anne terligi

12. Sicak su isitmali masrapa

13. Kurban kesme makinesi

14. Gerektiginde kirmizi yanabilen yatak odasi abajuru

15. Körüklu dolmus kapisi, böylece minibüsçüler daha fazla yolcu alabilirler.

16. Basamakta durana çarpmayan otomatik kapi

17. Bacagi kesik gaziler için yarim otobüs koltugu

18. Deriye yapisan, suda kaymayi saglayan deve güresi mayosu

19. Pembe dizi saatlerini, dijital ekraninda scroll eden bulasik makinalari, buzdolaplari

20. Otobüste yan koltukta oturan kisinin gazetesini rahat bir sekilde
okuma imkani veren zoom'lu gözlük

21. Namaz vaktini hatirlatan müslüman guguk kuslu saat

22. Spor tutkunlari için tribünlere yeni bir ses, taze bir soluk getiren küfür eden korna (korna basligi degistirilmek suretiyle istenen küfür seçilebilir)

23. Otomobil severler için meme yapmayan platin

24. Tüpgazla çalisan ülkü ocagi

25. Dügmesine basildiginda 'dü-lüü' sesi veren akbil taklidi

26. Dolma sarma makinesi (ki yapildi gururla satiliyor), köpüklü Türk kahvesi yapma makinesi, tavana degistirilebilir duvar kagidi. Böylece atilan cig köfte yapistiginda tavanda iz birakmayacaktir.

27. Enseye monte edilen otomatik burun karistirma makinasi

28. Agza takilan ve dislerle sise kapagi açmayi kolaylastiracak açacak.

29. Bir ortamda bulunan kisilerle tanismayi saglayacak herhangi bir cihaz.

30. Halk tipi kaza hasar tespit cihazi. Arabalarin üzerinde bulunan bir sensöre tutulur. Arabalarda kaza sonrasi ne kadar hasar oldugunu bildirir.

31. Sarji hiç bitmeyen cep telefonu

32. 'Ben Türküm abi' diyen robot

33. Polis kontrolünden 300 m önce kendiliginden takilan emniyet kemeri
34. kahvelerde el altindan kiralanacak okey isinlama makinesi

35. Radara yakalanmayi önleyen araba.

0 yorum:

HAK SAHİPLERİNE ve YASAL MAKAMLARA Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan “yer sağlayıcı” olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz “uyar ve kaldır” prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, hukukiletisim@gmail.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Buraya ulaşan talep ve şikayetler Hukuk Müşavirimiz tarafından incelenecek, şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Ayrıca, mahkemelerden talep gelmesi halinde hukuka aykırı içerik üreten ve hukuka aykırı paylaşımda bulunan üyelerin tespiti için gerekli teknik veriler sağlanacaktır. Toplist Ekle * Blog * Full Download * Yemek Tarifi * Add Url * Cep Telefonları * Ödevler * Komedi * Gelişim * Türkiye * Osmanlı * Tvİzle * AOF * Gazete OKU * Videoİzle * Online Dergiler* Kpss Blog

Template by:
Free Blog Templates

 
Blog * Download * Yemek Tarifi * Add Url * Ödevler * Komedi * Gelişim * Türkiye * Osmanlı * Tvİzle * AOF * Gazeteler * Videoİzle