site İçi Arama ( This webpage in search)
Özel Arama

ECBanner
İngiliz Mühendislerden Dünyanın En Büyük Uydusu

6649_alphasat_ixl.jpgİngiltere telekom uydusunun devini geliştiriyor. Altı ton ağirlıgındakı Alphasat I-XL uydusu tamamlanmasının ardından dünyanın en büyük ticari uydulardan biri olacak. Londralı sanayici Inmarsat ın sponsor oldugu uydu Avrupa, Asya ve Orta Doğu da yüksek hızda internet sağlayacak.

I-XL nin daha önceki uydulardan en büyük farkı internet konusunda 5 kat daha fazla destek sağlayacak olması. I-XL işadamlarına karada yada denizde yarım-megabit internet bağlantısı sağlayacak ve dünyanın neresinde ne kadar uzakta olduğunuz hiç önemli değil. Bu, gezeteciler, afet kurtarma ekipleri, denizcilik endüstrisi ve petrol endüstrisi için çok cazip ve değerli bir destek. Sistem sinyal yakalamak için laptop boyutlarında terminaller kullanıyor.

EADS Astrium bu güçlü uydu için bilim adamları sağlamakla görevlendirildi. Bu şirket, Inmarsat la birlikte bu riskli iş için büyük bir heyecan duyuyor. Şirket sinyal yürütme ve merkezi yürütme kapasitelerinin uyduya inanılmaz bir üstünlük sağlayacağını düşünüyor.

EADS Astrium şirketinin uydunun sinyal yakalama dizaynı bölümünden Dave Robson; “Bu uydu tekil olan Inmarsat 4 uydusununu sağlamış olduğu iletişim kapasitesinden, 5 kat daha fazla kapasite sunuyor. Bunun yanında diğer başka bir avantajı da büyük yapısına çok daha fazla elektronik bileşen yerleştirebiliyoruz. Bu uydu, İngiliz bilim insanlarından büyük bir teknolojik adımdır.” dedi. Astrium şirketi ayrıca uzayaraçlari şasesi üretiyor ve işin bu kısmında Thales Alenia Space ile ortaklık yapıyor.

Avrupa Uzay Ajansı(ESA) ve Fransa uzay ajansı (CENS) uydunun ihtiyaç duyduğu yeterli platformu sağlamak için iş birliği yapıyor. Yeni platform “Alphabus” olarak isimlendirilmiş ve Avrupa’nın rekabetci uydu piyasasında kalması için dizayn edilmiştir. Inmarsat bunun ilk ticari müşterisi olacak. Alphabus 8 tona kadar ve 18 kW yüke kadar taşıyabilme kapasitesi sağlayabilir. Ayrıca büyük uyduların yörüngede kalmasına yardımcı olması için daha etkili itici güç sağlaması açısından gelecekte iyon iticiler yapmayı umuyor.

I-XL 12m açıklığında yansıtıcı antene sahip. Görev uzunluğu 15 yıl olacak ve bu sürede 12 kW güç gerektirecek.

Inmarsat için I-XL nin fiyat yaklaşık 260 milyon euro olacak. Alphabus platform ise katılan 16 devlet tarafından ödenecek, yaklaşık 440 milyon euro’ya mâl olacak.

Ağır yükünden dolayı I-XL, Ariane 5 roketinde fırlatılacak (Avrupa nın ilk roket fırlatma aracı).

DailyTech.com






Oled Ekranlar Nasıl Çalışır?


oled_yapi.jpgOLED, çok sayıda organik ince film tabakaları ve 2 yarı iletken bir araya gelerek oluşturulan bir yapıya verilen isimdir. Bu yapının üzerinden elektrik akımı geçtiğinde ise parlak bir ışıma yapmaktadır. Bu özelliği sayesinde bildiğimiz LCD ekranlardan farklıdır. Çünkü günümüzde kullanılan LCD ekranlarda görüntü olabilmesi için beyaz bir arkaplan ışığına ihtiyaç duymaktadır. OLED ekranların bu özelliği sayesinde çok ince ve kaliteli görüntü elde edilmektedir.

OLED ekranların avantajları şu şekilde sıralanabilir:

- Heyecan Verici Ekranlar: Şimdiye kadar görülmemiş, çok ince, esnek yada transparan ekranlar
- Düşük Enerji Tüketimi: Özellikle Taşınabilir cihazlarda düşün enerji gereksinimi sayesinde çevre dostu.
- Daha Yüksek Parlaklık : Daha yüksek parlaklık ve her açıdan mükemmel görüntü kalitesi.
- Hafif : Çok ince yapıda olduğundan her türlü esnek yapıda kullanılabilme.

400px-oled_schematicsvg.png

1. Katot (−), 2. Işık yayan tabaka, 3. Radyasyon yayan tabaka, 4. İletken tabaka, 5. Anot (+)

Günümüzde OLED ekranlar cep telefonları, taşınabilir müzik/video oynatıcılar, taşıtlardaki müzik sistemlerinde, dijital fotoğraf makinelerinde ve PDA türündeki cihazlarda küçük boyutlarda kullanılmaktadır. Düşük enerji türketimi ve yüksek parlaklığı sayesinde tercih edilmektedir. Aralık 2007 de Sony firması 11 inch boyutunda (yaklaşık 27 cm) OLED televizyonu satışa sunması bekleniyor. Bunun yanı sıra birkaç firmanın birlikte yaptığı çalışmalar sayesinde 42 inch lik OLED ekran prototip olarak üretilmiştir. Ancak şuanda yüksek maliyeti dolayısıyla piyasaya sürülmemektedir. Önümüzdeki yıllarda bu alanda yapılan çalışmalar sonucunda bu teknolojinin de fiyatları makul seviyelere inecektir.

OLED ekranlar görüntünün yanı sıra ışık kaynağı olarak da kullanılabilmektedir. İlerki yıllarda
günümüzde kullandığımız ampüllerin yerini alacağı ön görülüyor.

yoghourt_warning_1.jpg yoghourt_warning_2.jpg

OLED teknolojisinin günlük hayatımızda da geniş bir kullanım alanı olacağı ilk sinyallerini vermeye başladı. Örneğin OLED den yapılmış bir elbise istediğiniz renge ayarlayıp kullanabileceksiniz. Bir başka örnek de yukardaki resimlerdeki bir bayanın dolaptan yoğurt aldığı modellenmiş. Yoğurdu alınca üzerine baktığında, eğer ürünün son kullanma tarihi geçmiş ise, üstteki OLED ekranda ürünün kullanma süresinin geçtiğini belirten bir yazı ile karşılaştığı görülmekte. Gelecekte kendi buzdolaplarımızda da buna benzer ürünler görmemiz mümkün.

OLED teknolojisinin türleri:

PLED : Polymer Light-Emitting Diodes (Polimer ışık yayan diyot)
POLED : Patternable Organic Light-Emitting Diodes
TOLED : Transparent Organic Light-Emitting Diodes
SOLED : Stacked OLED
IOLED : Inverted OLED

Günümüzde OLED kullanan bazı ürünleri aşağıda görebilirsiniz.

fossil_oled_july_2007.jpg
Fossil Oled ekranlı saat
nokia_prism.gif
Nokia Prism

sony_nw_s700f_walkmanpreview.gif
Sony NW S700F walkman

sgh_e950.png
Samsung E950
Kaynaklar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Oled
http://www.oled-info.com/introduction
http://www.digitati.co.uk/
http://www.primidi.com/2007/04/19.html

0 yorum:

HAK SAHİPLERİNE ve YASAL MAKAMLARA Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan “yer sağlayıcı” olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz “uyar ve kaldır” prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, hukukiletisim@gmail.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Buraya ulaşan talep ve şikayetler Hukuk Müşavirimiz tarafından incelenecek, şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Ayrıca, mahkemelerden talep gelmesi halinde hukuka aykırı içerik üreten ve hukuka aykırı paylaşımda bulunan üyelerin tespiti için gerekli teknik veriler sağlanacaktır. Toplist Ekle * Blog * Full Download * Yemek Tarifi * Add Url * Cep Telefonları * Ödevler * Komedi * Gelişim * Türkiye * Osmanlı * Tvİzle * AOF * Gazete OKU * Videoİzle * Online Dergiler* Kpss Blog

Template by:
Free Blog Templates

 
Blog * Download * Yemek Tarifi * Add Url * Ödevler * Komedi * Gelişim * Türkiye * Osmanlı * Tvİzle * AOF * Gazeteler * Videoİzle