Ampulü patlatan Türk buluşu
Türk araştırmacılar, Edison'un icat ettiği ampule alternatif nanoteknoloji ürünü ışık kaynağı üretti. Bu müthiş buluş Bilkentli araştırmacıların imzasını taşıyor. ”Ayarlanabilir beyaz ışık” teknolojisi ile Edison’ın icat ettiği Ampuller tarih olacak. Edison’ın keşfi olan ampuller ısıyı ışığa dönüştürüyordu. Türk imzası taşıyan buluş ise üretilen nanokristalli ledler ile elektrik enerjisini direkt ışığa çeviriyor. LED (Light Emitting Diode, Işık yayan Diyot) tabanlı ışık kaynaklarının ömrü 23 yıl sürecek. Türklerin müthiş buluşu otomobillerin aydınlatma sistemini de kökten değiştirecek.
Üstelik bu yeni ışık kaynağı yüzde 90 oranında enerji tasarrufu sağlıyor. Yeni buluş, enerji tasarrufu ile küresel ısınma sorununa da çözüm yolunda katkı sağlayacak. Bu müthiş çalışma, dünyanın en prestijli dergileri arasında bulunan ''NANOTECHNOLOGY'' dergisinin 14 Şubat 2007 baskısında da kapak konusu oldu.
Müthiş buluş, Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir ile öğrencileri Sedat Nizamoğlu, Tuncay Özel ve Emre Sarı'nın imzasını taşıyor.
Demir, başkanlığını yaptığı araştırma grubunun, nanokristal kullanarak beyaz ışık üretimini dünyada ilk kez ayarlanabilir renk özellikleri ile başardıklarını kaydetti.
LED'lerin günümüzde ampulsüz trafik ışıkları, kamera, mikroskop ışık kaynakları gibi kullanım alanları olduğunu ifade eden Demir, “LED'ler, evlerimizde kullandığımız ampuller ve florasan lambalarının yerine geçecek. Keşif, geleceğin iç mekan ve otomotiv aydınlatma fonksiyonlarını tamamen değiştirecek nitelikler taşıyor” dedi.
BİR ÖMÜRDE 4 AMPUL
Yeni teknoloji ürünü ışık kaynaklarının çok uzun yıllar dayanabildiğini ve elektrik enerjisini bire on oranında az kullandığını belirten Demir, ”Ampullerin dayanaksızlığını evimizde ne sıklıkta ampul değiştirdiğimizi düşünerek kolayca anlayabiliriz. Bir LED'i günde 12 saatten 23 yıl süreyle kullanabilmemiz mümkündür, bu da ortalama yaşamda sadece 4 defa ışık kaynağını yenilemek anlamına geliyor” dedi.
LED'lerle tüm dünya elektrik harcamasının yüzde 50 miktarında azaltması öngörülüyor. Dünyada üretilen tüm elektriğin yüzde 20'si aydınlatmada kullanılıyor. Tüm bu nedenlerden dolayı nanokristal katkılı beyaz ışık kaynakları hem bilim dünyasında hem de endüstride büyük ilgi çekti. Bu müthiş buluşun tasarımı, modellemesi, fabrikasyonu, deneysel karakterizasyonu ve kuramsal analizi de dahil olmak üzere tüm basamaklarının Bilkent Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Şimdi geriye sadece üretmek kaldı.
Kaynak: İnternet Haber
Şüpheli mailleri açmayın
Merkezi Mersin'de bulunan Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, son günlerde MSN üzerinden kontör temin etme yönteminin arttığını, ''modern ve teknolojik hırsızlar''ın, kullanıcıları mağdur ettiğini belirtti.
Göktaş, ÇETKODER'in düzenlediği ''MSN tuzakları, cepten dolandırıcılık'' konulu toplantıda, Yahoo, Google, MSN Messenger gibi haberleşme programlarının şifrelerini kıran kötü niyetli kişilerin vatandaşları dolandırdığına dikkati çekti. Şifresi kırılan internet kullanıcısının adresinde bulunan kişilere ulaşan hırsızların kontör talebinde bulunduğunu ifade eden Göktaş, bazı hırsızların da kırdıkları MSN messengerde kayıtlı adreslerden borç para talep ettiğini vurguladı.
Mustafa Göktaş, ayrıca bazı sitelere yönlendirerek ya da dosyalar göndererek, kullanıcılara ait şifre bilgilerinin haksız kazanç elde edebilmek için ele geçirilmeye çalışıldığını bildirdi. Bazı zararlı yazılımlarla bilgilerin ele geçirildiğini anlatan Göktaş, şunları kaydetti:
''Bir başka yöntem ise 'haberi gördün mü, girip okusana, senin için bak ne yazdım, ne hazırladım' tarzı ilgi çekici söylemler ile vatandaşları hazırlanan sahte web sayfalarına yönlendirip MSN şifreleri yazmaları sağlanıyor. Bu işlemin gerçek olduğunu sanan vatandaş, şifresini şüphelenmeden yönlendirilen sayfaya girmekte ve bilgileri hackerların eline geçmekte. Çok dikkatli olunmalı. Modern ve teknolojik hırsızlar, MSN kullanıcılarını mağdur ediyor.
Çalınan MSN adresi ve şifresinin 'passport@css.one.microsoft.com'' adresi aracılığı ile tekrar elde edilebilir. Ancak MSN kullanıcıları şifrelerini ve bilgilerini sürekli güncellemeliler, şifreler en az 10-12 haneli olarak belirlenmeli ve rakamların yanı sıra harfler ve semboller de kullanılmalı.'' Göktaş, kontör, şifre istekleri ile kredi kartı numarası ve internet hesap bilgisi veya banka hesap bilgisi gibi taleplere şüpheyle yaklaşılması gerektiğini anlattı. Sanal sohbet ortamında tanışılan kişilere aile, adres, telefon, işle ilgili konularda bilgiler verilmekten kaçınılması gerektiğini belirten Göktaş, şöyle devam etti:
''Mail adreslerinize gelen şüpheli mailler, en yakın arkadaşınızdan bile olsa kesinlikle açılmamalı ve silinmelidir. MSN yolu ile gönderilen web adreslerine girilirken dikkatli olunmalı, e-posta adresi ve şifre ile giriş yapılmamalıdır. Ayrıca, kendilerini polis ya da jandarma olarak, savcı olarak tanıtan dolandırıcılar 'bir soruşturmaya esas olmak üzere sizi aradık, soruşturma yapıyoruz' diyerek cepten karşı tarafı dakikalarca konuşturup vatandaşın faturasını kabartırken dolandırıcı kişi 'konuştukça kazan' kampanyasından kontör kazanıyor. Her geçen gün yeni bir dolandırıcılık ve sahtekarlık olayı gündeme geliyor. Vatandaş bilmeden mağdur oluyor. Ancak vatandaşın merak ve güven duygusunun sömürüldüğü bir gerçek.
Kaynak: İnternet Haber
Bilişim 500 Oscar’ı Türk Telekom’un
Kuruluşların resmi belgelere dayalı beyanları ile net satış gelirleri esas alınarak yapılan “Bilişim 500” araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırmada ilk 500 bilişim şirketi sıralamasındaki ilk 10′da sırasıyla; Türk Telekom, Turkcell, Vodafone, KVK Teknoloji Ürünleri, Genpa, Avea, Indeks Bilgisayar, Netcell, Hewlett Packard ve Teknosa yer aldı.
İnterpromedya tarafından bu yıl 8′incisi gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarına göre ilk 10′da yer alan ve yazılım, donanım, hizmet ile özel bölüm başlıkları altında toplanan 49 kategorinin birincilerine plaketleri, önceki akşam Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen törenle verildi. Bu yıl üretici firmalar ve toptancı/dağıtıcı/bayi olan firmaların ayrı ayrı değerlendirildiği Bilişim 500 araştırmasında, Teknosa ile ilk kez bir perakendeci ilk 10 içinde yer almış oldu.
Araştırmaya göre son 1 yılda en fazla büyüyen bilişim şirketi Biotekno olurken son 5 yılda en fazla büyüyen bilişim şirketi İstanbul Bilişim Merkezi olarak belirlendi.
Yazılım yüzde 25 büyür
İnterpromedya Genel Müdürü Güldane Taşdemir, sıralamanın şirketlerin net satış gelirlerine göre gerçekleştirildiğini, bu yıl sıralamaya 88 yeni şirketin katıldığını söyledi.
İnterpromedya Araştırma Müdürü Özlem Unan ise Türkiye bilişim pazarının 2006 yılı sonunda 20,9 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını, geçen yıl en fazla büyüyen pazar grubunun yüzde 42 ile yazılım olduğunu belirtti.
Bu yıl Türkiye bilişim pazarının yüzde 10 büyüyerek 23 milyar dolar büyüklüğe ulaşmasını tahmin ettiklerini kaydeden Unan, yıl sonunda ADSL abone sayısının 4.5 milyonu geçmesini, yazılım pazarının ise yüzde 25′in üzerinde büyümesini öngördüklerini söyledi.
Unan, 2006 yılında iletişim teknolojileri pazarındaki büyümenin beklentilerin altında kaldığına dikkati çekerek bu pazardaki büyümeyi internet hizmetleri ve mobil telefon satışlarının sağladığını, mobil telefon pazarını kapsayan telekom donanımı pazarının yüzde 15 büyüdüğünü ifade etti.
Bilişim 500′de ilk 10
Türk Telekom
Turkcell
Vodafone
KVK Teknoloji Ürünleri
Genpa
Avea
Indeks Bilgisayar
Netcell
Hewlett Packard
Teknosa
0 yorum:
Yorum Gönder