site İçi Arama ( This webpage in search)
Özel Arama

ECBanner

Atom Bombası

Bir atom bombasında ana tema fizyon reaksiyonunun çok kısa bir sürede gerçekleştirilmesidir. Atom bombasında, biri doğal diğeri yapay olmak üzere iki tür malzeme kullanılır. Bunlardan doğal olanı Uranyum, (235U) yapay olanı ise Plutonyumdur. (239Pu)

Atom bombasının yapımında en önemli problemlerden biri kullanılacak olan bu malzemelerin eldesidir. 235U tabiatta 238U ile birlikte çok az miktarda bulunur. Bombada kullanılacak olan 235U’un çok saf olması gerekir, bu yüzden 238U’dan ayrilmaidir. 239Pu ise tabiatta bulunmaz, nükleer reaktörlerde 238U’dan elde edilir.

Fizyonun başlamasını saşlayacak ilk nötronlar Ra-Be gibi bir nötron kaynağından elde edilir. Fizyon olayında bir atomun parçalanmasından 2 ya da 3 tane nötron açığa çıkar. Eğer, ortam şartları elverişli ise parçalanma sonucu oluşan nötronların da, başka atomları parçalamaları ile fizyon reaksiyonu zincirleme olarak devam eder. Zincir reaksiyonunun kendiliğinden ilerlemesi için gerekli şart ise açığa çıkan nötronların kaybolmadan yeni parçalanmaları sağlamasıdır. Nötronların kaybolması; ya ortamda bulunan safsızlıklar (238U gibi) tarafından soğurulması ile ya da çeşitli çarpışmalar sonucunda nükleer patlayıcı içinden çıkıp gitmesi ile olur. Dolayısıyla ,atom bombası yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir diğeri nötron kayıplarını en aza indirmektir.

Bir nötronun bir atom çekirdeğine çarpması her zaman fizyon ile sonuçlanmaz. Bazen çekirdek nötronu yuttuğu halde bölünmeyebilir. Bazen ise nötron çekirdek tarafından yansıtılabilir. Bu çarpışmalar sonucunda ortamda dolaşan nötron bir miktar enerjisini kaybederek yavaşlar ve fizyon yapma gücü artar. Önemli olan bu nötronun nükleer patlayıcı içinden kaçmadan fizyon yapıncaya kadar dolaşmasıdır. Bunun için ise kullanılan patlayıcı maddenin bu dolaşmaya elverişli büyüklükte olması gerekir. İçerisinde başlatılan fizyon reaksiyonun kendi kendine sürebileceği minimum nükleer patlayıcı kütlesine kritik kütle denir.

Netice itibariyle, atom bombası merkezde uranyum veya plutonyumdan oluşan bir öze sahiptir. Nükleer patlamanın olabilmesi için ise bu özün kritik kütleden büyük olmasi gerekir. Ancak, kritik kütlenin üzerindeki maddenin kendiliğinden patlama ihtimali vardır. Bu yüzden patlayıcı madde özü, bombaya çesitli parçalar halinde yerleştirilir. Bomba ateşleneceği zaman bu parçalar bir araya gelip bir küre oluşturmalıdır. Bu parçaların küre şeklinde birleşmelerini sağlamak için ise Trinitrotoluen (TNT, dinamit) kullanılır. Önce TNT patlatılır. Bu patlama sonucunda nükleer kütle bir araya gelir ve asıl patlama gerçekleşir.

Atom bombası ile ilgili ilk çalışmalar Robert J. Oppenheimer öncülüğünde 1942 yılının sonlarında başlamıştır. New Mexico eyaletinin Los Alamos adlı bölgesinde bir “beyin takımı” ile başlayan çalışmalar yaklaşık 3 yıl sonra ürününü verdi. Atom bombasının ilk denemesi 16 Temmuz 1945 günü Meksika sınırına yakın bir çölde (Alamogordo) gerçekleştirildi. Patlamanın şiddeti beklenenden çok fazla olmuştu. Yaklaşık 20.000 ton TNT’nin patlamasına eşit bir etki görüldü. Elde edilen bu başarı üzerine atom bombasının Japonya’nın iki önemli şehrinde kullanılması kararlaştırıldı.

6 Ağustos 1945 sabahı ilk atom bombası “Enola Gay” isimli bir bombardıman uçağı ile Hiroşima’ya atıldı. Saniyenin onbinde biri kadar kısa bir sürede gerçekleşen patlamanın ilk etkisi gözleri kör eden bir ışıktı. Ardından gelen 300.000 °C’lik ısı etkisi ise yaklaşık 3 km çapındaki her şeyin yanmasını sağladı. Daha sonra ise patlamanın etkisiyle başlayan ve saatte 1800 km ile esen alev rüzgarı çevredeki her yükseltiyi dümdüz etti. Ama asıl kalıcı etkiyi patlamadan bir kaç dakika sonra başlayan bir yagmur gerçekleştirdi. Yağmur ile tüm radyoaktif serpinti bölgeye inmiş oldu. Saniyelerle ölçülebilecek bir zaman dilimi içerisinde Hiroşimayi yok eden bu korkunç bombanın bilançosu yaklaşık 80.000 ölü ve 100.000 yaralı olarak belirlendi.

9 Ağustos 1945 günü ise ikinci atom bombası Nagazaki'ye atıldı. Bu şehirdeki insanların daha önceden uyarılması buradaki ölümlerin daha az olmasını sagladı. Ancak, her iki şehirde de radyasyondan kaynaklanan ölümler 15 Agustos 1945’ten sonra görülmeye başlandı. Gönüllü olarak kurtarma çalışmalarına katılan veya akraba ve dostlarını harabeler içinde arayan bir çok insan farkında olmadan yüksek miktarda radyasyon almışlardı. Radyasyondan kaynaklanan ölümler, bombanın patladığı anda meydana gelen şok, ısı ve yıkım etkisiyle gerçekleşen ölümlerden kat kat fazla olmuştur. Bu sonuç; atom bombasının insanlık için ne denli tehlikeli bir silah olduğunu ortaya koydu.







XP'de Değiştirmek İstediğiniz Herşey Burada(Başlat,Hoşgeldiniz Yazısı...)

1.)XP'da Saatin Yanına İsminizi Yazın

Başlat///Ayarlar///Denetim Masası///Bölge Ve Dil Seçenekleri///Bölgesel Seçenekler Sekmesi///Özellleştir///Saat Sekmesi///
http://img206.imageshack.us/img206/223/3123121ny.jpg


2.) Başlat Butonuna İsminizi Yazın

1.
http://delphi.icm.edu.pl/ftp/tools/ResHack.zip programı indirin ve çalıştırın.

2. programın hemen sol en üstteki menüsünden open'a basın ve C:/WINDOWS/explorer.exe dosyasını açın.


3. ve soldaki menülerden sırası ile ***String Table****37***578. satırdaki 'start' yazsını istediğiniz şekilde değiştirin.

http://img221.imageshack.us/img221/9533/324234237lk.jpg

4. 'Compile ******' diyin ve bunu programın yine save as butonun kullanarak ''myexplorer.exe'' olarak C:/WINDOWS/system32/ altına kaydedin.

5. programı kapatın.

6. başlat/çalıştır/ regedit yazın ve enter diyin sora sırası ile.

7. HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows NT\ CurrentVersion\ Winlogon altındaki 'shell' değerine çift tıklayın ve burdaki 'explorer.exe' yi 'myexplorer.exe' olarak değiştirin.

8. registry'i kapatın ve bilgisayrınza bi oturum aç kapa yapın bakalım nasıl olmuş

3.) Bilgisayarım///Özellikler Penceresine Resminizi Koyun

oeminfo dosyasını çekin ve açın içinde benim ............ koyduğum yerleri silip istediğiniz şeyleri yazabilirsiniz yazdıktan sora.

OEMİNFO DOSYASI
http://rapidshare.de/files/1740888/oeminfo.rar.html

1. oeminfo dosyasını C : WINDOWS/Ssystem32/ buraya atıyoruz

2. kullanmak istediğimiz resmi belirleyip 182x114 olarak boyutlandrıyoruz

3. adı: oemlogo Trür: BMP(bitmap) olacak şekilde ayarlıyoruz.

4. bu resmide oeminfo'yu attığımız yere atıyoruz. C : WINDOWS/System32
http://img248.imageshack.us/img248/4079/79876080yv.jpg

4.) İnternet Explorer Sizin Resminizle Açılsın

internet explorer açıldığında direkt sizin resminizle açılsınsın istermisiniz eğer istiyorsanız dediklerimi yapmanız yeterli olucaktır.

1. resmi belirleyin.

2. başlat/çalıştır/regedit yazıp enterlayın burdan şu yolu bulun.

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main]

main klasörüne bir kere tıklayın ve sağda reg kayıtları gözükücek burda '' Start page'' değerine çift tıklayın burdaki about blank yazısını silin onun yerine resminizi koyduğunuz yolu belirtin ( örnek: C:/abc.jpg ) ve kaydedin sora açın explorer'i ve resminiz ile açıldığını göreceksiniz.

NOT: sadece adress yerine "file:///C:/xxx.jpg" bunu yazarsakta oluyor gibi sorular gelebilir. bunu nedeni kolay yolu ile yaparsak başak ir adress yazdığımızda yol kaybolacaktır ( explorer geçmişini silersek ) fakat bunda geçerli olanı kullan butonuna yerleşecektir ve tek bir tıklama ile geri getirebilirsiniz.

http://img250.imageshack.us/img250/7341/vgvfsdg1yf.jpg

5.)Hoşgeldiniz Yazısını Değiştirin

1.
http://delphi.icm.edu.pl/ftp/tools/ResHack.zip

2. yukard verdiğim prograı çalıştırın açılan ekranda Files tuşuna ardından open tuşuna basın ve C:/WINDOWS/system32/logonui.exe dosyasını açın.

3. resimdeki yola gidin
http://img80.imageshack.us/img80/828...sssssss2hm.jpg

ve burdaki ''Hoşgeldiniz'' yazısnı istediğiniz gib değiştirin.

NOT: Hoşgeldiniz Yazsıs kaç karakter ise yazacağınız yazıda o kadar olmalıdır yani 11 karakterlik bi yazı yazın.

4. 'Compile ******' tuşuna basın ve files dan save as seçin ve ''mylogonui.exe'' olarak C:/WINDOWS/system32/ altına kaydedin.

5. programı kapatın.

6. başlat/çalıştır/ regedit yazın ve enter diyin sora sırası ile.

7. HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows NT\ CurrentVersion\ Winlogon altındaki 'UIHOST' değerine çift tıklayın ve burdaki 'logonui.exe' yi 'mylogonui.exe' olarak değiştirin.

8. registry'i kapatın ve bilgisayarınzız yeniden başatın.

NOT:bu yöntemi tabiki bende biliyorum ama Benden Önce Biri Hoşgeldiniz yazısını değiştirmeyi anlatmıştı ona saygısızlık yapmak istemem talebi olursa bu maddeye kaynak olarak onun adını verebilirim.

6.)XP Açılışına Uyarı Mesajı Ekleyin

xp niz açılırken logon ekranıan gelemden önce sizden habersiz bilgisayarınız açan birine güzel bi not bırakmak istermsiniz hemde otamam butonuna basana kadar orda kalacak bi not

bun yapmak için.

Başlat///Çalıştır/// '' regedit '' yazıp '' Enter '' tuşuna basıyoruz.

ve burdan şu yolu buluyoruz.

HKEY_LOCAL_MACHİNE///SOFTWARE///MİCROSOFT///WİNDOWS NT///WİNLOGON

winlogon klasörüne '' 1 '' kez tıklıyoruz ve sağda .reg kayıtları beliriyor gerisini ekte verdiğim resimden bakarak yapabilirsiniz.

http://img58.imageshack.us/img58/237...35646436vz.jpg

7.) Geri Dönüşüm Kutusunu Masaüstünüzden Silin

Başlat///Çalıştır///regedit///yazıp '' enter '' tuşuna basın.

HKEY_CLASSES_ROOT/// CLSID///{645FF040 - 5081 - 101B - 9F08
00AA002F954E}///ShellFolder/// altında "Attributes" adında bir reg kayıtı göreceksiniz çift tıklayıp açın kayıtta '' 40 '' yazan yeri silin onun yerine '' FF '' yazın ve ok deyin.
http://img132.imageshack.us/my.php?image=geri8mh.jpg

artık geri dönüşüm kutunuza sağ tıklayıp '' Sil '' komutu ile masaüstünüzden kaldırabilirsiniz.

NOT: geri dönüşüm kutusnu tekrar kullanmak istediğnizde bu yolla geri getiremezsiniz !!!






Bilgisayarinizi Nasil Baslatmak Isterdiniz...?

Ewet arkadaslar işlem çok basit:
Bilgisayarı çalıştırmak için kullanılan en yaygın yöntem power düğmesine basmaktır. Yada şöyle diyelim,Farzedelim ki power düğmesi çalışmıyor ?
Ancak bu olay size zor geliyor ya da bilgisayarınızı çalıştırmak için farklı yöntemler arıyorsanız işte size bir kaç yöntem...
Bu yöntemlerle bilgisayarınızı Mouse sağ tuşu ya da klavyeden girilen bir parola ile çalıştırmanız mümkün.
Bütün bu ayarlar için önce BIOS 'a girmemiz gerekecektir.
Bunun için bilgisayarınız açılırken DELETE tuşuna basmanız yeterli olacaktır.
BIOS da 'INTEGRATED PERIPHERALS' bölümüne girin ve 'Power On Function' ayarını bulun.
Burada genel olarak 'Button Only' seçeneği seçilidir.
Bu kısmı 'Mouse Right' yapmanız halinde artık bilgisayarınız Mouse sağ tıklamasıyla açılacaktır.
Bir diğer alternatif ise bu bölümü 'Password' olarak ayarlarsanız 'KB Power On Password" kısmında belirttiğiniz herhangi beş karakterlik bir parola ile makinenizi açabilirsiniz.
Bütün bu yöntemler size saçma geliyor, "Ben power tuşuma basarım makinemi açarım" diyorsanız söyleyecek bir söz yok! Ama bir düşünün; tek bir tıklama ile bilgisayarınızın çalışmasını istemez miydiniz?

0 yorum:

HAK SAHİPLERİNE ve YASAL MAKAMLARA Sitemiz, hukuka, yasalara, telif haklarına ve kişilik haklarına saygılı olmayı amaç edinmiştir. Sitemiz, 5651 sayılı yasada tanımlanan “yer sağlayıcı” olarak hizmet vermektedir. İlgili yasaya göre, site yönetiminin hukuka aykırı içerikleri kontrol etme yükümlülüğü yoktur. Bu sebeple, sitemiz “uyar ve kaldır” prensibini benimsemiştir. Telif hakkına konu olan eserlerin yasal olmayan bir biçimde paylaşıldığını ve yasal haklarının çiğnendiğini düşünen hak sahipleri veya meslek birlikleri, hukukiletisim@gmail.com mail adresinden bize ulaşabilirler. Buraya ulaşan talep ve şikayetler Hukuk Müşavirimiz tarafından incelenecek, şikayet yerinde görüldüğü takdirde ihlal olduğu düşünülen içerikler sitemizden kaldırılacaktır. Ayrıca, mahkemelerden talep gelmesi halinde hukuka aykırı içerik üreten ve hukuka aykırı paylaşımda bulunan üyelerin tespiti için gerekli teknik veriler sağlanacaktır. Toplist Ekle * Blog * Full Download * Yemek Tarifi * Add Url * Cep Telefonları * Ödevler * Komedi * Gelişim * Türkiye * Osmanlı * Tvİzle * AOF * Gazete OKU * Videoİzle * Online Dergiler* Kpss Blog

Template by:
Free Blog Templates

 
Blog * Download * Yemek Tarifi * Add Url * Ödevler * Komedi * Gelişim * Türkiye * Osmanlı * Tvİzle * AOF * Gazeteler * Videoİzle